Personal tools
A Network of Excellence forging the
Multilingual Europe Technology Alliance

META-SHARE Karta

A META-SHARE alapelveit Kartába (okiratba) foglalták. A META-SHARE Karta egy nyilatkozat, amelynek célja a nyelvi erőforrások és a nyelvtechnológiát művelők (szolgáltatók és használók, nyelvtechnológiai közösség, piaci résztvevők, irányelvek kidolgozói és a tágabb nyilvánosság) közötti, elvekről és feltételekről szóló megegyezés megvalósítása.

A META-SHARE okirat a nyelvi források megosztására és használatára hívja fel a figyelmet, azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben biztosítsa az infrastruktúrák megbízhatóságát és használhatóságát. Ennek értelmében a nyelvi forrásokon dolgozó intézményeket és magánszemélyeket fel szeretné kérni a dokumentumban foglalt irányelvek követésére. A döntéshozóknak aktívan támogatást kell ez irányelvek elfogadtatásában kifejteni, mégpedig megfelelő alapok létrehozásával, szabályok felállításával, segítségnyújtással vagy egyéb szükséges intézkedéssel.

A META-SHARE Karta jogász szakemberek segítségével készült, valamint tartalmával a META-NET is foglalkozott. Az aktuális változat itt található.