Personal tools
A Network of Excellence forging the
Multilingual Europe Technology Alliance

META-SHARE

 

META-SHARE-Logo.png

A sok heterogén és sokszínű digitális és digitalizált adatbázis (publikációk, multimédiás fájlok, adathalmazok, alkalmazások stb.)  jelentősen átformálta az archiválással, közzététellel, kereséssel és hosszútávú fenntarthatósággal szemben támasztott elvárásokat. A digitális tárházak biztosítják az infrastruktúrát az információ tárolásához, megőrzéséhez és elérhetővé tételéhez, s teszik mindezt nyílt, felhasználóbarát és megbízható módon. A digitális tárházak forradalmi újításként jelentek meg az elektronikus könyvtárak területén, nyílt hozzáférést, összetett keresési lehetőségeket, és nagyszabású infrastruktúrát biztosítva.

A META-NET célja a META-SHARE létrehozása, amely nem más, mint a nyelvi adatok, eszközök, és a kapcsolódó internetes szolgáltatások tárházának fenntartható hálózata, magas szintű metaadattal, egy központba rendezve, mely lehetővé teszi az azonos módon működő keresést és a forrásokhoz való hozzáférést. Az adatok és eszközök lehetnek szabad hozzáférésűek csakúgy, mint korlátozott hozzáférésűek, ingyenesek és használati díjhoz kötöttek. A META-SHARE már létező és új, most megjelenő nyelvi adatokkal, eszközökkel és rendszerekkel foglalkozik, melyek új technológiák, termékek és szolgáltatások létrehozásához és értékeléséhez nélkülözhetetlenek. Ebből a szempontból a nyelvi adatok és eszközök tisztelete, újrafelhasználása, egyesítése, újragondolása és újratervezése központi szereppel bír. A META-SHARE a ENYT-kutatók és -fejlesztők, nyelvi szakemberek (fordítók, tolmácsok, tartalom- és softwarelokalizációs szakértők stb.), valamint az ipar résztvevői - főként a kis- és középvállalkozások számára a nyelvtechnológiai piac fontos komponense lesz, teljeskörűen lefedve a ENYT folyamatokat: a kutatástól az innovatív termékekig és szolgáltatásokig.

A META-SHARE egy mindenki számára ingyenesen hozzáférhető szolgáltatás lesz, melynek hátterében egy olyan, nagy felhasználói és fejlesztői közösség áll, melynek tagjai egy közös felületen elérhető adatbázist használnak. A felhasználók (fogyasztók, szolgáltatók vagy csoportosulások) egy fiókot kapnak, amelyen keresztül hozzáférésük lesz a teljes adatbázishoz. Minden nyelvi forrás kapni fog egy állandó”lokátor”-t (PID). A META-SHARE egyik fő jellemzője a metaadat-gyűjtés lesz, lehetővé téve ezzel, hogy megtalálják és megosszák a forrásokat számos adatbázison keresztül. A META-SHARE egy összetett metaadatsémát is biztosít, mely a források leírását, begyűjtését és felfedezését segíti. Ehhez járul egy keresőfunkció, s így a felhasználók a lehető legjobban tudnak keresni és lavírozni a források között. A rendszer lehetővé teszi az új funkciók és szolgáltatások egyszerű integrálását is. A modularitás és robosztusság biztosítására a META-SHARE szolgáltatás-orientált architektúrát fog követni. Emellett képes lesz különböző fájltípusokat azonos hatékonysággal kezelni. Végül, a META-SHARE lehetővé teszi a különböző felhasználótípusok szerinti statisztikák készítését. Ezeket a folyamatokat az adatbázis adminisztrátora fogja felügyelni.

A META-SHARE első lépésként a META-NET konzorcium partnerei alkotta csomópontokat és központokat fogja egyesíteni, majd fokozatosan kiterjed más csomópontokra és központokra is, hogy a lehető legjobban elterjedt infrastruktúrává váljék.