Personal tools
A Network of Excellence forging the
Multilingual Europe Technology Alliance

Licencek

A nyelvi forrásokhoz történő hozzáférés engedélyezése ideális esetben nem csak a tartalom olvasásához való jogot tartalmazza, hanem felhatalmazza a felhasználót annak módosított változatban történő felhasználására, egészben vagy részben történő terjesztésére – mindezt a tulajdonos által meghatározott módon és felhasználó igényeihez igazítva. A licencelés bonyolultságának visszaszorítása érdekében a META-SHARE a tulajdonosok számára különféle licenceket (és azok változatait) kínál, illetve minta formájában bocsát rendelkezésre.

A META-SHARE lincencmodell, melynek célja a nyílt és szabad felhasználású kultúra és nyelvi erőforrásokat érintő ökoszisztéma kialakítása, a következő kulcsfontosságú elemek köré épül:

  • Creative Commons licencek (a Creative Commons Zero (CC-0) és változataival kezdve a különféle CC jogosultságokig) a törvényes felhasználás első szintjei.
  • META-SHARE Commons Licencek mint a törvényes felhasználás második szinjtje, a CC-licencek teljes körű spektrumával a META-SHARE tagok és külső tulajdonosok (depositor) számára engedélyezik a különféle felhasználást.
  • A törvényes felhasználás harmadik szintjén helyezkednek el azok a licencek, amelyek engedélyezik a licenceben foglaltak teljes körű használatát, ugyanakkor lehetővé teszik a tulajdonos számára, a forrás terjesztésének kézben tartását. Ezek a „No Redistribution” licencek biztosítják a közösségen kívüli használatot, a források „zártságát”.
  • A döntéshozók (tulajdonosok, terjesztők és véghasználók) munkájának segítése érdekében a használatot szabályzó dokumentummintákat (nem licenceket) kínálunk, ezzel is hangsúlyozva a környezet áttekinthetőségét és felhasználóbarát jellegét. Ezek a következő dokumentumok lesznek: Depositor's Agreement (DA), Memorandum of Understanding (MoU) a hálózat tagjai részére és Service Level Agreement (SLA). A DA már elérhető, a MoU és SLA jelenleg felülvizsgálat alatt van.

Licencek használatakor az alábbi kérdésekre kell figyelni:

  • Az alábbi lincencsémák a könnyű és gyors használat kedvéért találhatóak a honlapon. Az alábbi licencek és dokumentumok használatával, alkalmazásával kapcsolatos bárminemű kérdés, észrevétel esetén forduljon bizalommal a META-SHARE IPR Helpdeskhez (helpdesk-legal@meta-share.eu).
  • A források használata, azokhoz kötődő korlátozások, valamint az eredeti „nyersanyaghoz” kötődő jogok és korlátozások a források tulajdonosához tartoznak. A forrásokat tartalmazó repozitórium főként mint a (metaadatok közti) keresést és hozzáférést elősegítő eszközként funkcionál.
  • A felhasználásról, elérhetőségről és terjesztésről szóló elemek a minimális metaadatséma részei. Ezeket az adatokat a központi META-SHARE szerverek folyamatosan gyűjtik, így a felhasználók könnyen megtudhatják, milyen típusú felhasználás kötődik az egyes forrásokhoz. Kérjük, hogy a META-SHARE-ben található források használata előtt vegye figyelembe ezeket a metaadatokat.
  • A META-SHARE MoU alapján a forrásokat legalább kutatási célokra szabaddá kell tenni. A forrás alapanyagául szolgáló nyersanyaghoz kötődő szerzői jogi feltételeket ismerni kell, illetve a forrást szolgáltató tulajdonosnak (Depositornak) rendelkeznie kell a META-SHARE-en keresztül történő terjesztéshez szükséges teljes körű jogosultsággal. A származtatott erőforrásokat (annotált web vagy más szöveg, párhuzamos szövegből kinyert lexikon stb.) legalább kutatási célokra szabaddá kell tenni.A fent megfogalmazott irányelvek alapján a következő licenceket kínáljuk:

META-SHARE No Redistribution Set: az eredeti forrás(ok) terjesztésén kívül tartalmazza az összes elvárható licencelési attribútumot. Kérjük, hogy a META-SHARE Commons licencek alkalmazása előtt kérje a Helpdesk segítségét. Segítünk annak eldöntésében, hogy melyik licenc felel meg a legjobban, valamint hogy hogyan lehet alkalmazni azt/azokat.

 

 

META-SHARE Commons Set: Lefedi az összes elvárható linencelési attribútumot, beleértve az eredeti forrás(ok) terjesztését, azonban csak a META-SHARE tagok számára.

 

Creative Commons Set: a tudás és kreativitás terjesztésének alapvető és részletesen dokumentált jogi eszközei (az alábbi linkek a Creative Commons oldalra mutatnak).

 

 

Előkészületben lévő jogi dokumentumok:

  • META-SHARE viszonteladói szerződés: speciális letéti megállapodás, amely az eredeti forrást csupán a kereskedelmi, illeték ellenében történő terjesztést engedélyez (ha a szolgáltató(k) beleegyeznek).
  • META-SHARE szándéknyilatkozat (MoU): a META-SHARE tagok együttműködéséről szóló dokumentum, amelyhez kapcsolódik a „Service Level Agreement” megállapodás. Ez utóbbi tartalmazza a META-SHARE hálózat egyes pontjainak funkcionális, technikai és jogi specifikációit, elősegítve ezzel a robusztus és megbízható szolgáltatás működését.