Personal tools
A Network of Excellence forging the
Multilingual Europe Technology Alliance

Rólunk

A META (Multilingual Europe Technology Alliance) egyesíti a kutatói és kereskedelmi szférát, a nyelvtechnológia magán és ipari célú felhasználóit, nyelvi szakértőket, és az információs társadalom egyéb jelentős résztvevőit. A META összehangolja és előkészíti azt az ambíciózus törekvést, mely célja a nyelvtechnológia az egységes európai digitális piac és információs tér víziója megvalósításának eszközévé válhasson.

Az európai nyelvek közötti, automatizált alkalmazások létrehozásához – mint például gépi fordítás, többnyelvű információ- és tudásmenedzsment, valamint tartalomkészítés – egy európai szinten koordinált, magasszintű nyelvtechnológiai kutatás-fejlesztési együttműködés létrehozására van szükség. Mindez egyúttal a munka- és háztartási gépekkel, számítógépekkel, vagy robotokkal történő intuitív, természetes nyelvi kommunikáció fejlődését is támogatja.

A nyelvtechnológia megvalósítja a különböző nyelveken történő kommunikációt és együttműködést, minden nyelvhasználó számára biztosítja az információhoz és tudáshoz való hozzáférést, felhasználja, valamint fejleszti a hálózatban megvalósuló információs technológiát.

A META-t jelenleg a META-NET Kiválósági Hálózat fejleszti, melynek célja, hogy létrehozza a többnyelvű európai információs társadalom technológiai alapjait.