Personal tools
A Network of Excellence forging the
Multilingual Europe Technology Alliance

О МЕТА-НЕТУ

META-Circle_small-sr.gif

 

МЕТА, технолошки савез вишејезичне Европе (Multilingual Europe Technology Alliance) окупља истраживаче, добављаче технологије за тржиште, приватне и корпоративне кориснике језичких технологија, стручњаке за језик и друге заинтересоване стране  у оквиру информационог друштва. МЕТА намерава да припреми неопходни амбициозни заједнички подухват усмерен на унапређивање језичких технологија као средства за остваривање визије Европе уједињене у јединствено дигитално тржиште и информациони простор.

Да би се превазишли проблеми који проистичу из разноликости европских језика, а тичу се примена као што су аутоматско превођење и управљање вишејезичним информацијама и знањем и генерисање садржаја, потребан је усаглашен и делотворан напор широм континента који ће допринети развоју употребе језика као посредника у коришћењу технолошких достигнућа почев од кућних апарата, разноврсних машина и возила па све до рачунара и робота.

META-NET Lines of Action

Језичке технологије ће омогућити комуникацију и сарадњу преко језика, обезбедити корисницима било ког језика једнак приступ информацијама и знању (посебно у оносу на заједничко дигитално тржиште), надогради и унапреди функционалности умрежених информационих технологија.

МЕТА тренутно гради МЕТА-НЕТ, мрежу изврсности која је намењена неговању технолошких основа европског вишејезичног информационог друштва.