Personal tools
A Network of Excellence forging the
Multilingual Europe Technology Alliance

META-VISION

 

META Vision

 

A META-NET egyik fő célja, hogy létrehozza európai nyelvtechnológiai térkép Kutatási Tervét. A terv részét képezik a magas színvonalú javaslatok, ötletek a jövőbeli, nyelvtechnológia-alapú alkalmazások fejlesztésére és az EK, illetve a nemzeti és regionális szervezetek előtt bemutatott közös tevékenységek.

A nagyközönségen kívül, akik az online fórumon keresztül bekapcsolódhatnak a teljes folyamatba, összesen négy csoport vesz részt a kezdeményezés vízióépítési folyamatában. A három területspecifikus Víziócsoport (Fordítás és lokalizálás, Média- és információs szolgáltatások, Interaktív rendszerek, lásd alább) fő feladata hogy ötleteket és javaslatokat fogalmazzon meg az adott területhez kapcsolódó jövőbeni, nyelvtechnológia-alapú alkalmazásokhoz, és adatokkal segítse a technológiai prognózist.

A negyedik vízióépítésben részt vevő csoport a META Technológiai Tanács. A Víziócsoportok által gyűjtött kutatási eredményeket összefoglaló beszámolók jelenleg a META Technológiai Tanácsnál vannak feldolgozás és megbeszélés alatt - a tanács 2010. november 16-án tartotta nyitóülését Brüsszelben. A tanács ezeket az eredményeket egy első vázlatban fogja összefoglalva közzé tenni a Kutatási Terv részeként. Ez a Kutatási Terv fogja bemutatni a vízióépítési folyamatban  részt vevők véleményét és igényeit valamint tartalmazni fogja az alapvető stratégiákat is.

A Víziócsoport beszámolói, a Kutatási Terv és a vízióépítő folyamat más eredményei viszik el a META híreit a vezetőknek, szponzoroknak és a nagyközönségnek.

 

The META-VISION Process

 

Fontos kiemelni, hogy mindenkit örömmel látunk a vízióépítő folyamatban az online fórumon - lépjen kapcsolatba velünk emailen, vagy keressen meg bennünket konferenciáink egyikén.

Frissítés, 2011. március 23.: a META-VÍZIÓ fontos közbenső eredménye A jövőbeni európai többnyelvű információs társadalom dokumentum (PDF). Örömmel vennénk, ha elolvasná, és másoknak is elküldené a dokumentumot. Csatlakozzon az online fórumhoz, és ossza meg velünk véleményét, ötleteit.

Tagok és résztvevők

Víziócsoport Fordítás és lokalizáció

Területek

Technikai dokumentáció, fogyasztói információk, hivatalos közlemények, felhasználói  felület lokalizációja, játékok, szolgáltatások, stb.

Résztvevők

Software cégek, játékgyártó cégek, fordítószolgáltatások nagy felhasználói, fordító cégek, programok lokalizálására szakosodott ipar

Találkozók

Németország, Berlin, 2010. július 23.; Belgium, Brüsszel, 2010. szeptember 29., Csehország, Prága, 2011. április 7-8.

Megbízottak

Hans Uszkoreit (DFKI, Németország) és Josef van Genabith (DCU/CNGL, Írország)

Tagok

A Víziócsoport tagjai

Prezentációk

Jörg Porsiel prezentációja (META-FORUM 2010)
Josef van Genabith prezentációja (META Technológiai Tanács ülése)

Beszámoló

Az első két találkozó eredményei (vázlat)

Víziócsoport Média- és információs szolgáltatások

Területek

Audiovizuális szektor, hírek, elektronikus könyvtárak, honlapok, keresők stb.

Résztvevők

Médiaipar, webszolgáltatók és keresők üzemeltetői, archívumok stb.

Találkozók

Franciaország, Párizs, 2010. szeptember 10., Spanyolország, Barcelona, 2010. október 15., Ausztria, Bécs, 2011. április 1.

Megbízottak

Stelios Piperidis (ILSP, Görögország) és Margaretha Mazura (EMF, Belgium/Egyesült Királyság)

Tagok

A Víziócsoport tagjai

Prezentációk

Philippe Wacker prezentációja (META-FORUM 2010)
Stelios Piperidis prezentációja (META Technology Council meeting)

Beszámoló

Az első két találkozó eredményei (vázlat)

Víziócsoport Interaktív rendszerek

Területek

Mobil assistance szolgáltatás, párbeszédek fordítása, call centerek stb.

Résztvevők

Mobilszoftver-gyártók és szolgáltatók, telekommunkációs ipar, call centerek, játékgyártók stb.

Találkozók

Franciaország, Párizs, 2010. szeptember 10., Csehország, Prága, 2010. október 5., Hollandia, Rotterdam, 2011. március 28.

Megbízottak

Joseph Mariani (LIMSI/CNRS, Franciaország) és Bernardo Magnini (FBK, Olaszország)

Tagok

A Víziócsoport tagjai

Prezentációk

Alex Waibel prezentációja (META-FORUM 2010)
Joseph Mariani prezentációja (META Technology Council meeting)

Beszámoló

Az első két találkozó eredményei (vázlat)

Az eredmények bemutatása

A Víziócsoport találkozóinak első eredményeit a META-NET networking ICT 2010 ülésén mutatták be 2010. szeptember 28-án. A Víziócsoport-találkozók eredményeinek második körét a Brüsszelben tartott META-FORUM 2010 Brussels (2010. november 17-18.) ismerhettük meg. A META-VÍZIÓ legújabb, közbenső eredményit pedig A jövőbeni európai többnyelvű információs társadalom dokumentum (PDF) tartalmazza. A további eredmények a META-FORUM 2011 Budapest találkozón kerülnek bemutatásra (2011. június 27-28.).