Personal tools
A Network of Excellence forging the
Multilingual Europe Technology Alliance

META-VISION

Unul dintre obiectivele principale ale rețelei META-NET este să creeze o Agendă Strategică de Cercetare (ASC) pentru mediul european al tehnologiei limbajului. Agenda va conţine recomandări de nivel ridicat, idei pentru aplicaţii de viitor bazate pe tehnologiile limbajului şi sugestii pentru acțiuni comune ce urmează a fi prezentate Comisiei Europene, organismelor regionale şi naționale.

În afară de publicul larg ce poate participa la întregul proces prin intermediul forumului de discuţii online, patru grupuri sunt implicate în acest proces de construire a viziunii în cadrul acestei inițiative. Sarcina principală a celor trei grupuri de viziune pe domenii specifice (Traducere şi localizare, Media şi servicii informaţionale, Sisteme interactive - vezi mai jos) este de a dezvolta idei şi concepte pentru aplicaţii vizionare bazate pe tehnologiile limbajului în domeniile respective şi de a furniza date de pornire pentru previziuni tehnologice.

Cel de-al patrulea grup implicat în procesul de construire a viziunii este Consiliul pentru tehnologie META. Raporturile produse de Grupurile de viziune privind descoperirile acumulate şi condensate sunt procesate şi analizate de Consiliul tehnologiei Meta care a avut întâlnirea inaugurală pe 16 noiembrie 2010 la Bruxelles. Consiliul le va consolida într-un prim concept al Agendei Strategice de Cercetare. Această ASC va reflecta opiniile şi nevoile tuturor părților care au fost implicate în procesul de construire a viziunii şi va conţine, printre altele, strategii interdisciplinare.

Raportările grupului de viziune, ASC şi alte rezultate ale procesului de construire a viziunii vor fi folosite pentru a transmite mesajul META consilierilor de politici de dezvoltare, sponsorilor publici şi privaţi şi publicului larg.

Este important de evidenţiat faptul că oricine e binevenit să se alăture procesului de construire a viziunii prin  forumul de discuţii online, luând legătura prin e-mail sau contactându-ne la conferinţe.

Actualizare, 23 martie 2011: Un rezultat important intermediar al procesului META-VISION este documentul Viitorul societății informaţionale multilingve europene (PDF). Sunteţi invitaţi să citiţi, să circulaţi si să discutaţi documentul, precum și să ne trimiteți părerile dumneavoastră şi idei pe forumul online de discuţii.

Membri și participanți

Grupul de viziune Traducere și localizare

Domenii

Documentaţie tehnică, informaţii despre consumatori, buletine oficiale, localizarea interfeţei cu utilizatorul, jocuri, servicii etc.;

Public țintă

Companii software, companii de jocuri, utilizatori mari de servicii de traducere, companii de traducere, industria localizării etc.;

Întâlniri

Berlin, Germania, 23 iulie 2010;
Bruxelles, Belgia, 29 Septembrie 2010;
Praga, Republica Cehă, 7 / 8 Aprilie 2011

Responsabili

Hans Uszkoreit (DFKI, Germania) și Josef van Genabith (DCU/CNGL, Irlanda)

Membri

Membrii acestui grup de viziune

Prezentări

Prezentarea lui Jörg Porsiel (META-FORUM 2010)
Prezentarea lui Josef van Genabith (întâlnirea Consiliului de tehnologie META)

Raport

Rezultatele primelor două întâlniri(schiță)

Grupul de viziune Media și servicii informaționale

Domenii
Sectorul audiovizual, știri, librării digitale, portaluri, motoare de căutare etc.
Public țintă
Industria media, furnizori de motoare de căutare, arhive etc.
Întâlniri
Paris, Franța, 10 septembrie 2010;
Barcelona, Spania, 15 octombrie 2010;
Viena, Austria, 1 aprilie 2011
Responsabili
Stelios Piperidis (ILSP, Grecia) și Margaretha Mazura (EMF, Belgia/Anglia)
Membri
Membrii acestui grup de viziune
Prezentări
Prezentarea lui Philippe Wacker (META-FORUM 2010)
Prezentarea lui Stelios Piperidis (întâlnirea Consiliului pentru Tehnologie META)
Raport
Rezultatele primelor două întâlniri(schiță)

Grupul de viziune Sisteme interactive

Domenii
Asistență mobilă, traducerea dialogului, centru de telefonie etc.
Public țintă
Furnizori de software și servicii mobile, industria telecomunicațiilor, centre de telefonie, industria jocurilor etc.
Întâlniri
Paris, Franța, 10 septembrie 2010;
Praga, Republica Cehă, 5 octombrie 2010;
Rotterdam, Olanda, 28 martie 2011
Responsabili
Joseph Mariani (LIMSI/CNRS, Franța) și Bernardo Magnini (FBK, Italia)
Membri
Membrii acestui grup de viziune
Prezentări
Prezentarea lui Alex Waibel (META-FORUM 2010)
Prezentarea lui Joseph Mariani (întâlnirea Consiliului pentru Tehnologie META)
Raport
Rezultatele primelor două întâlniri(schiță)

Prezentarea rezultatelor

Rezultatele primei runde de întâlniri a grupurilor de viziune au fost prezentate la Sesiunea de socializare la ICT 2010 META-NET pe 28 septembrie 2010. Rezultatele celei de a doua runde de întâlniri a grupurilor de viziune au fost prezentate la META-FORUM 2010 în Bruxelles (17/18 noiembrie 2010). Cele mai recente rezultate intermediare ale procesului META-VISION sunt prezentate în documentul Viitorul societății informaționale multilingve europene (PDF). Rezultatele viitoare vor fi prezentate la META-FORUM 2011 în Budapesta (27/28 iunie 2011).