Personal tools
A Network of Excellence forging the
Multilingual Europe Technology Alliance

Σειρά Λευκών Βίβλων του ΜΕΤΑ-ΝΕΤ

Οι γλώσσες της Ευρώπης στην Ψηφιακή Εποχή

31 τόμοι για 30 ευρωπαϊκές γλώσσες

αγγλικά, βασκικάβουλγαρικά, γαλικιανάγαλλικά, γερμανικάδανικά, ελληνικά, εσθονικάιρλανδικά, ισλανδικά, ισπανικά, iιταλικάan, καταλανικά, κροατικά, λεττονικά, λιθουανικά, μαλτέζικα, νορβηγικά (μπουκμόλ και νινόρσκ), ολλανδικά, ουγγρικά, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, σερβικάσλοβακικά, σλοβενικάσουηδικά, τσεχικά, φινλανδικά.

Με μια ματιά

Στόχοι και πεδίο εφαρμογής

Το META-NET, ένα Δίκτυο Αριστείας που απαρτίζεται από 60 ερευνητικά κέντρα σε 34 ευρωπαϊκές χώρες, έχει ως στόχο να προάγει τα τεχνολογικά θεμέλια μιας πολύγλωσσης ευρωπαϊκής κοινωνίας της πληροφορίας.

Το META-NET ίδρυσε την Σύμπραξη Τεχνολογίας για την Πολύγλωσση Ευρώπη (Multilingual Europe Technology Alliance – META). Τα οφέλη της γλωσσικής τεχνολογίας διαφέρουν από γλώσσα σε γλώσσα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δράσεις που καλείται να αναλάβει το ΜΕΤΑ-ΝΕΤ, οι οποίες εξαρτώνται από παράγοντες όπως η πολυπλοκότητα της αντίστοιχης γλώσσας, το μέγεθος της κοινότητας που την μιλάει και η ύπαρξη ερευνητικών κέντρων που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό.

Η σειρά των Λευκών Βίβλων του META-NET «Γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Κοινωνία της Πληροφορίας», καταγράφει το επίπεδο της γλωσσικής τεχνολογίας σε 30 ευρωπαϊκές γλώσσες και παρουσιάζει τις προοπτικές αλλά και τους άμεσους κινδύνους. Η σειρά καλύπτει όλες τις επίσημες γλώσσες των ευρωπαϊκών κρατών μελών και αρκετές άλλες γλώσσες που μιλιούνται στην Ευρώπη. Αν και κατά καιρούς έχουν υπάρξει αρκετές αξιόλογες και περιεκτικές επιστημονικές μελέτες σε θέματα γλώσσας και τεχνολογίας, εντούτοις δεν έχει καταρτιστεί μέχρι στιγμής μια ευρέως κατανοητή παρουσίαση των κύριων ευρημάτων κάθε γλώσσας και των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε σχέση με μια τεχνολογικά ενήμερη πολύγλωσση Ευρώπη. Η σειρά των Λευκών Βίβλων του META-NET έρχεται να καλύψει αυτό το κενό.

Δηλώσεις και μαρτυρίες

  • Andrius Kubilius (Πρωθυπουργός Λιθουανίας): “Διατηρώντας στενό δεσμό με τις ινδο-ευρωπαϊκές γλώσσες, η σημερινή λιθουανική γλώσσα ικανοποιεί επαρκώς τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Οι χρήστες όμως των λιθουανικών ανέρχονται μόνο σε μερικά εκατομμύρια. Η διατήρηση της γλώσσας για τις μελλοντικές γενιές αποτελεί υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Ο τρόπος με τον οποίον θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των πληροφοριών θα καθορίσει και το μέλλον της λιθουανικής γλώσσας.”
  • Dr. Danilo Türk (Πρόεδρος Σλοβενικής Δημοκρατίας): “Είναι επιτακτική ανάγκη να προαχθεί συστηματικά η γλωσσική τεχνολογία για τα σλοβενικά προκειμένου η Σλοβενία να αναπτυχθεί στον μελλοντικό ψηφιακό κόσμο.”
  • Valdis Dombrovskis (Πρωθυπουργός Λεττονίας): “H ποικιλότητα των πολιτισμών, των παραδόσεων και των γλωσσών συνιστά έναν από τους πιο σημαντικούς θησαυρούς της Ευρώπης και είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε αυτήν την κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για τόσο μικρές γλώσσες όπως τα λεττονικά, να ακολουθούμε τον σύγχρονο τεχνολογικό ρυθμό. Ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε τη μελλοντική ύπαρξη της γλώσσας μας είναι να δώσουμε στους χρήστες της τις ίδιες ευκαιρίες με αυτές που απολαμβάνουν οι χρήστες μεγαλύτερων γλωσσών. Το να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των νέων τεχνολογιών συνιστά μια μοναδική ευκαιρία.”
  • Prof. Dr. Annette Schavan (Γερμανίδα Υπουργός Παιδείας και Έρευνας): “Η εγγενής πολυγλωσσία της Ευρώπης και η επιστημονική μας τεχνογνωσία είναι τα ιδανικά προαπαιτούμενα για την προώθηση της πρόκλησης που θέτει η γλωσσική τεχνολογία. Το ΜΕΤΑ-ΝΕΤ προβάλλει νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη των πολύγλωσσων τεχνολογιών.”
  • Όλες οι δηλώσεις και οι μαρτυρίες (56)

Η Ομάδα

Συμπεριλαμβάνεται η γλώσσα σου;

Μήπως η γλώσσα σας (εθνική ή τοπική) λείπει από τη σειρά των Λευκών Βίβλων του ΜΕΤΑ-ΝΕΤ, όπως παρουσιάζεται σε αυτή τη σελίδα; Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να συγκεντρώσετε μια συγγραφική ομάδα από π.χ. γλωσσολόγους και ειδικούς στην υπολογιστική γλωσσολογία και τη γλωσσική τεχνολογία, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Georg Rehm, έναν από τους επιμελητές της σειράς.

null null null null null null null null null null null null null null null null null null null null null null null null null null null null null null null